Verwijspraktijk voor Tandheelkunde Amsterdam - Van Boshuizenstraat 697 - 1082 AZ Amsterdam - tel: 020 6422671 - email: receptie@verwijspraktijk.nl

Orthodontie

Orthodontie is het specialisme in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met de gelaatsgroei, de gebitsontwikkeling en het corrigeren van afwijkingen hiervan.

Een orthodontisch probleem (malocclusie) kan een aangeboren of een verworven probleem zijn. Indien dit niet wordt behandeld kunnen er op den duur uiteenlopende problemen ontstaan.
De orthodontische behandeling kan worden uitgevoerd bij:

  • vrij jonge kinderen (een interceptieve behandeling om de gelaatsgroei en de gebitsontwikkeling goed te laten de kans op trauma te verkleinen).
  • jong volwassenen om een optimaal resultaat te verkrijgen door de gelaatsgroei en de gebitsontwikkeling bij te sturen.
  • volwassenen als behandeling op zich of als ondersteunende behandeling bij complexe problemen.

Hiervoor is vaak een multidisciplinaire aanpak nodig samen met de kaakchirurg, implantoloog, parodontoloog, cosmetisch tandarts en/of endodontoloog.

De behandeling wordt uitgevoerd door een orthodontist, ondersteund door een mondhygiëniste en meerdere assistentes. De gebruikte apparatuur is zeer divers en varieert van uitneembare plaatapparatuur, functionele apparatuur, InvisalignR en buiten- beugels tot zeer ingewikkelde vaste apparatuur (evt. ook aan de binnenkant van de tanden en kiezen).