Verwijspraktijk voor Tandheelkunde Amsterdam - Van Boshuizenstraat 697 - 1082 AZ Amsterdam - tel: 020 2471010 - email: receptie@verwijspraktijk.nl

Endodontologie

Endodontologie is de tandheelkundige discipline die zich bezighoudt met de wortelkanalen, de pulpa (tandzenuw) en het weefsel rond de wortelpunt.

De diagnose en behandeling  van de volgende klinische tandheelkundige problemen vallen onder dit vakgebied:

  • ontstekingen van de pulpa
  • parodontitis apicalis
  • complicaties tijdens en na wortelkanaal-behandelingen
  • dentale pijn, wortelfractuur en wortelresorptie
  • tandletsel (vaak in samenwerking met orthodontie en kindertandheelkunde)
  • ondersteuning van de tandarts bij gecompliceerde  endodontische en restauratieve problemen
  • apicale chirurgie

Hiernaast speelt de endodontologie een belangrijke rol bij de diagnose en multidisciplinaire aanpak in samenwerking met de andere disciplines van de Verwijspraktijk.

Risico's

U bent ingeschreven in de Verwijspraktijk voor Tandheelkunde, afdeling endodontologie. Wij houden ons bezig met de ziekte van de tandzenuw en zijn behandeling. In iedere tand of kies bevinden zich wortelkanalen met daarin de zogenaamde pulpa: weefsel dat uit zenuwen en bloedvaatjes bestaat. De pulpa kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid voor warmte en koude, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat er (nog) geen klachten zijn. De tandarts komt er dan achter dat er toch een ontsteking is bij het maken van een controlefoto of tijdens het vullen van de kies. De tandarts kan dan een wortelkanaalbehandeling (of endodontische behandeling) uitvoeren. Tijdens zo'n behandeling worden alle ruimtes in uw tand of kies zorgvuldig gereinigd en opgevuld. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt, om het verloop van de behandeling te controleren. Na de behandeling moet de tand of kies goed worden afgesloten. Na de behandeling wordt uw eigen tandarts hierover ingelicht.

In de Verwijspraktijk nodigen wij u eerst uit voor een klinisch consult. Aan de hand van uw klachten en symptomen zal door de tandarts-endodontoloog een diagnose worden opgesteld. U als patiënt heeft het recht vóóraf volledig geïnformeerd te worden over de mogelijke behandelingen, dus ook wat de alternatieve behandelingen kunnen zijn, inclusief de risico’s en complicaties, zodat u een voor u passende behandeling kunt kiezen. Eventueel kan er direct met andere disciplines binnen onze praktijk worden overlegd als er een alternatieve behandeling mogelijk is. Indien u akkoord gaat met een behandeling wordt daarvoor een vervolgafspraak gemaakt. De duur daarvan is afhankelijk van het soort behandeling die moet worden uitgevoerd en de moeilijkheidsgraad.

Een wortelkanaalbehandeling is erop gericht om een tand of kies te behouden die anders moet worden getrokken. Het succespercentage van een wortelkanaalbehandeling is hoog, maar zoals met alle medische behandelingen kan een gunstig resultaat niet worden gegarandeerd. Soms is het nodig dat een tand of kies opnieuw endodontisch wordt behandeld, is er een chirurgische ingreep nodig of moet de tand of kies alsnog worden getrokken.

Aan elke medische behandeling zijn risico’s verbonden. Mogelijke risico’s en complicaties van een wortelkanaalbehandeling zijn o.a.:

Medische complicaties zoals:

  • napijn en of zwelling;
  • soms is het nodig om u medicijnen (antibiotica of pijnstillers) voor te schrijven. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om elke wijziging in uw medische situatie te melden, zodat de voor u meest passende medicijnen kunnen worden voorgeschreven. Mochten er toch bijwerkingen ontstaan, dan is het belangrijk om dat aan uw tandarts te melden.

Technische complicaties. Elke tand of kies is anders en verschilt in anatomie en moeilijkheidsgraad. De moeilijkheidsgraad wordt oa bepaald door het aantal wortelkanalen, de kromming van de wortels, de wortelkanaalanatomie, de aanwezigheid van kronen en wortelstiften en of er al eerder een wortelkanaalbehandeling is uitgevoerd. Een hogere moeilijkheidsgraad gaat gepaard met een hoger behandelrisico. Enkele van deze risico’s zijn:

  • voordat de eigenlijke wortelkanaalbehandeling kan plaatsvinden moeten soms vullingen, kronen, bruggen en stiftopbouwen worden verwijderd en deze kunnen daarmee beschadigd raken;
  • tandmateriaal moet mogelijk worden opgeofferd om toegang tot de wortelkanalen te verkrijgen;
  • kanalen kunnen niet te vinden of niet toegankelijk zijn;
  • tijdens de wortelkanaalbehandeling kunnen instrumenten afbreken in het wortelkanaal, er kunnen perforaties (onbedoelde openingen naar tandvlees of kaakbot) ontstaan, er kan spoelvloeistof worden doorgeperst;
  • een tand of kies kan na een wortelkanaalbehandeling verzwakt zijn en breken;
  • er kan na een wortelkanaalbehandeling een verkleuring ontstaan. Meestal kan dan worden gebleekt;

Ondanks deze risico’s is een wortelkanaalbehandeling in de meeste gevallen succesvol.